QR-SUUNNISTUS

 

Tutustuimme ma 6.6. opiskelumotivaation tukemisen keinoihin QR-suunnistuksen avulla. Koulutustilaisuuden järjestäminen oli osa Susanna Luomansuun erityisopettajaopintoja ja tilaisuus toteutettiin Puhti-hankkeen puitteissa.

QR-suunnistus on opetusmenetelmä, joka soveltuu hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Opiskelijan näkökulmasta menetelmä on monipuolinen, itsenäinen, mahdollistaa taukojen pitämisen rastien suorittamisen lomassa ja kannustaa liikkumaan. QR-koodien takaa löytyvät aineistot voivat olla esim. tekstitiedostoja, videolinkkejä, ohjeita, musiikkia tai tehtäviä.

Esitykseen3

QR-koodien taakse laaditut tehtävät voivat olla myös käytännön tehtäviä. Susanna kertoi esimerkkinä sosiaali- ja terveysalalta koodin takaa löytyvän syvien vatsalihasten testin. QR-suunnistusta voi hyödyntää myös opiskelujen orientointivaiheessa oppilaitoksen tiloihin ja ryhmäläisiin tutustuttaessa. QR-suunnistuksen voi liittää teoriaopetuksen lomaan toiminnalliseksi menetelmäksi.

QR-suunnistus käytännössä

  • QR-koodit luodaan QR code generatorilla. Saat sen ladattua koneellesi ilmaiseksi laittamalla hakusanaksi Googleen esim. QR code generator

Ohje kuvakaappaus1

  • QR code generatorin tekstikenttään kirjoitetaan linkki, josta koodin taakse laitettu aineisto löytyy. Aineisto voi olla suoraan netistä ladattavaa tai tallennettuna esim. pilvipalveluun.

Ohje kuvakaappaus 2

  • Tekstikenttään kirjoitettu teksti muodostaa QR-koodin
  • Huomioi, että mitä pidemmän tekstin kirjoitat, sitä monimutkaisempi koodista tulee. Koodin lukeminen voi vaikeutua, mikäli opiskelijan mobiililaitteen kamera ei ole laadukas. Pyri tiivistämään esim. kysymys mahdollisimman lyhyeksi. Tarvittaessa voit lyhentää nettiosoitteen paikassa urly.fi.
  • Kun olet saanut muodostettua QR-koodin, voit tulostaa sen paperille tai tallentaa (kohta download). Tulostus- ja tallentamisvaiheessa voit vielä suurentaa koodin kokoa. Koodi kannattaa tulostamisen jälkeen laminoida, jotta se pysyy suorana koodin skannausvaiheessa.
  • Voit luoda QR-radalle niin monta koodia kuin haluat ja viedä ne haluamaasi paikkaan. Opiskelijoille kannattaa antaa etukäteen vinkkiä rastien sijainnista esim. kartan tai muun ohjeen muodossa. Ensimmäinen tervetuliais QR-koodi voidaan jakaa opiskelijoille jo luokassa. Tervetuliaiskoodin avulla voidaan testata mobiililaitteen toimivuus ja ohjeistaa opiskelijoita radan kulkemiseen. Nopeimpia opiskelijoita varten voi luoda etukäteen lisätehtäviä, joita voi tehdä odotellessa.
  • Opiskelijoille tarvitset joko tabletin tai kännykän, jossa on QR-koodin lukuohjelma. Huomioi että laitteessa on oltava valmiina myös kaikki ne ohjelmat, jotka linkkien avaamiseen tarvitaan. Esim. PDF-tiedostot tarvitsevat PDF-ohjelman. Mikäli laitteita ei ole saatavilla kaikille opiskelijoille, opiskelijat voivat suunnistaa pareittain tai ryhmätyönä.
  • Varmista, että tilassa jossa rastit sijaitsevat, on riittävän hyvä langaton verkko tai laitteissa on jo valmiina nettiyhteys.
  • QR-koodit voi etsiä missä tahansa järjestyksessä ja ne tallentuvat käytettävän laitteen historiaan. Halutessaan opiskelijat voivat ensin lukea koodit ja paneutua tarkemmin aineistoihin haluamassaan rauhallisessa paikassa.

QR-suunnistus oli mitä mainioin tapa perehtyä motivaatioteorioihin. Samalla tutustuin minulle entuudestaan tuntemattomiin TAKKilaisiin ja yhteistyö on jatkossa mutkattomampaa. QR-suunnistus sopii hyvin opintojaksoille, jotka toistuvat useamman kerran. Näin rataa ja koodien alta avautuvia tehtäviä ei tarvitse luoda joka kerta erikseen, vaan voidaan hyödyntää jo aiemmin toteutettua konseptia. Esimerkiksi kotityö-, puhdistus- ja tekniset terveyspalvelut -yksikössä on tarkoituksena jatkossa liittää koneisiin käyttöohjeet QR-koodien taakse. Tässä työssä myös opiskelijat voivat olla mukana tutustumassa QR-koodien luontiin kehittäen samalla tieto- ja viestintäteknisiä taitojaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s