Erityinen tuki ja ratkaisukeskeinen ohjaus sekä hankekuulumisia

Keskiviikkona 23.11.2016 pidettiin PUHTI-väliseminaari. Seminaarin isännöi Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus Erja Mölsän johdolla.

Tilaisuus oli hienosti järjestetty, ja Erjan tervetulotoivotusten jälkeen saimme kuulla Kaisa Rädyn tutkimuksesta Erityinen tuki elinikäisen oppimisen mahdollistajana ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Räty kertoi, kuinka aikuisopiskelijoilla, erityisesti ammatinvaihtajilla, on usein erilaisia oppimiseen liittyviä vaikeuksia ja mahdollisesti aiemmat negatiiviset kokemukset oppimisesta saattavat haitata aikuisen oppimista. Yleisimpiä ongelmia ovat erilaiset lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet. Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tukeminen on huomioitu ammatillista koulutusta koskevassa lainsäädännössä, ja oppilaitokset ovat alkaneet kehittää erilaisia tukipalveluja 2000-luvulla. Kaisan väitöksen voi lukea kokonaisuudessaan sivulta https://helda.helsinki.fi/handle/10138/160325

Lounastauon jälkeen puheenvuoron sai Suvi Pikkusaari, joka kertoi ratkaisukeskeisestä ohjauksesta. Suvin esityksessä ohjauksen pääpiirteet ovat asiakaslähtöisyys, tavoitteellisuus, yhdenvertaisuus, myönteisyys, luovuus ja joustavuus, yhteistyö ja kannustaminen, usko onnistumiseen ja sitkeys päämäärän tavoittelussa. 

Suvin esityksessä jäi mietityttämään, kuinka ohjattavan en tiedä -vastauksella on monta erilaista merkitystä ohjattavasta riippuen ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota ohjauksessa. En tiedä saattaa tarkoittaa esimerkiksi en välitä, en ymmärrä tai ei ole motivaatiota. Suvin materiaaleissa onkin hyviä työkaluja ratkaisukeskeiseen ohjaukseen, ja materiaaleihin voi tutustua verkossa.

Erinomaisten luennoitsijoiden jälkeen PUHTI-hankkeen osatoteuttajat esittelivät oman osahankkeensa nykytilaa. Jokainen osatoteuttaja oli toteuttanut esittelynsä erilaisin keinoin Prezi-esityksestä elävään musiikkiin. TAKKin esitysosuudessa pääosassa oli esittelyvideomme http://bit.ly/puhtitakk

Kokonaisuutena päivä ja väliseminaari oli erittäin mukava ja antoisa!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s