Tekijänoikeustaidot testauksessa

Minulla oli mahdollisuus perehtyä Puhti-hankkeen puitteissa tekijänoikeustaitoihin. Tekijänoikeustaitoihin perehtyessäni huomasin, kuinka tärkeästä ja toisaalta myös vakavasta asiasta on kysymys. Kouluttaja voi huomaamattaan rikkoa tekijänoikeuksia ihan päivittäisissä opetustilanteissa. Tästä syystä jokaisella kouluttajalla tulisi olla tekijänoikeustaitojen perusteet hallussa.

Otin kollegani vinkistä vaarin ja aloitin perehtymisen tutustumalla Kopiraittilan kouluun Kopiraittila. Kopiraittilan koulussa on pelillisiä tekijänoikeusmateriaaleja peruskouluille, lukioon, ammatilliseen koulutukseen ja opettajankoulutukseen. Sivuston hauska ulkoasu innostaa myös tutustumaan tarkemmin sisältöön.

IMG_20170418_141907

Kopiraittilan etusivu

Valitsin Kopiraittilasta osion ammatillinen koulutus ja perehdyin ensin uutishuone ja opettajan materiaalit -osioista löytyviin materiaaleihin. Erityisesti opettajan materiaaleista löytyvä tekijänoikeusopas Tekijänoikeusopas  antoi hyvän kokonaiskäsityksen, mistä tekijänoikeuksissa on kysymys. Lisäksi sivuilla on kaksi hyvää lyhyttä videota: mitä tekijänoikeus on ja teosten käyttö.

Alkuperehtymisen jälkeen siirryin materiaaleihin ja peleihin. Rekisteröidyin ensin sivustoille, jotta pelitulokseni tallentuvat ja pystyn etenemään pelaamisessa omaan tahtiini. Pelillisessä osuudessa tekijänoikeustaidot oli jaettu kolmeen kokonaisuuteen: tekijänoikeustietouteen, erilaisten teosten käyttötaitoon sekä tiedonhankintaan ja kriittiseen lukutaitoon. Pelit oli rakennettu hyvin ja niiden ansiosta uppouduin tekijänoikeustaitojen opiskeluun hauskalla tavalla.

Hetken ”tahkoamisen” jälkeen sain suoritettua kaikki kolme taitoa ja niihin liittyvät harjoituspelit. Harjoituspelien suorittamisen jälkeen aukesi lopputesti, jossa pääsin vielä testaamaan asioiden sisäistämisen. Lopputesti ei ollut helppo ja vaati minulta ”lisäelämän ansaitsemisen”. Kun sain lopputestin hyväksytysti läpi, pääsin tulostamaan diplomin, johon oli tallentunut myös aikaisemmin suoritettujen tekijänoikeustaitojen harjoituspelien pisteet.

IMG_20170418_143848

Kuva diplomista

Oman kokemukseni perusteella suosittelen kaikille tekijänoikeustaitoihin perehtymistä Kopiraittilan pelien ja materiaalien avulla. Jo aikaisemmin aiheeseen perehtyneet voivat käyttää sivustoa taitojen päivittämiseen tai mikäli aihe on ennestään tuntematon, aikaa perehtymiseen kannattaa varata muutama tunti. Kilpailuhenkisille tiedoksi, että pisteissä on helppo pistää paremmaksi!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s