Tietoa tekijänoikeuksista

Maanantaina 10.4.2017 Juha Kallanranta Kopiostosta piti TAKKissa Puhti-tiimin organisoimana infon tekijänoikeuksista otsikolla Tuunaa tuntisi digiaikaan – opettajan kolme roolia; teen, käytän, opetan.

tekijänoikeusinfo

Tekijänoikeusinfo TAKKin Nirvan toimipisteessä 10.4.2017

Kallanranta kävi esittelyssä läpi tekijänoikeuden perusteita opettajan, opiskelijan ja oppilaitoksen näkökulmasta. Tässä muutamia huomioita infosta sekä lopussa linkkejä lisätietoihin ja tekijänoikeuksia käsitteleviin aineistoihin:

Tekijänoikeus syntyy sille, joka tekee työn.

Jos otat valokuvan, tekijänoikeus syntyy sinulle, koska teet varsinaisen työn. Jos kuvassa on joku henkilö, kannattaa tehdä sopimus kuvassa olevan kanssa siitä, miten kuvaa voi käyttää (esim. voiko käyttää opetuksessa, saako jakaa erillisessä materiaalissa).

Suoja syntyy heti, kun teos on luotu. Tekijä on henkilö, joka on luonut teoksen. Tekijä on aina luonnollinen henkilö.

Tekijänoikeuden haltija voi käyttää tekijänoikeus- eli copyright-merkkiä, mutta tekijänoikeus on voimassa vaikka merkkiä ei käyttäisikään.

Tekijä voi luovuttaa osan oikeuksista tai kaikki oikeudet jollekin toiselle: oikeudenhaltija on henkilö, joka omistaa oikeudet tai jolla oikeudet on hallinnassa (luonnollinen tai juridinen henkilö; omistaa kaikki tai osan). Samasta työstä voi antaa osaoikeuksia eri tahoille tai luovuttaa kaikki oikeudet pois.

Jos tekijöitä on useampia, niin kyseessä voi olla yhteisteos tai yhteenliitetty teos. Yhteisteoksessa tekijät tekevät koko teoksen yhdessä, jolloin tekijänoikeus on tekijöillä yhteisesti. Yhteenliitetyssä teoksessa jokainen tekijä tekee selkeän erillisen osan itsenäisesti, jolloin jokaisella on tekijänoikeus omaan osuuteensa.

Teoskynnys ylittyy, kun teos on itsenäinen ja omaperäinen, kirjallinen tai taiteellinen kokonaisuus. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa, juonta, tietoa, periaatetta, logiikkaa tai muuta vastaavaa.

Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi antaa oikeuksia teoksiinsa ennalta määrittelemällään tavalla valitsemalla tietyn lisenssin ja liittämällä tiedon siitä teoksen yhteyteen.

Lue myös Sirpan bloggaus Tekijänoikeustaidot testauksessa, jossa Sirpa kertoo Kopiraittilan koulu -kokeilustaan. Seuraa meidän blogia – tulossa lisää asiaa ja esimerkkejä tekijänoikeuksista sekä CreativeCommons-lisensseistä!

Lisätietoja:

CreativeCommons: Tietoa lisensseistä

Kopiosto: Kopiraittilan koulu – pelillinen materiaali tekijänoikeuksien opettamiseen
– Huom! Myös tekijänoikeussanasto

Kopiosto: Tekijänoikeuden perusteet

Kopiraitti-esite: Reitti tekijänoikeuteen

Operight: Kuka määrittelee teoskynnyksen?

Operight: Tekijänoikeus opetustyössä

Jätä kommentti